La FAVB pren la paraula en el ple municipal per sol•licitar adhesió política al manifest per la cohesió social


27 de Octubre de 2010
Ahir va tenir lloc el ple municipal de l'Ajuntament. Un ple en el que va agafar la paraula el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB), Manuel López. I ho va fer per presentar el manifest que fa unes setmanes es va preparar des de diverses entitats veïnals. Aquest manifest, que promou la cohesió social i critica l'ús polític de la immigració per part del Partit Popular, ja ha estat signat per un centenar d'entitats de Badalona. És per aquest motiu que des de la FAVB han volgut donar un pas endavant en demanar a tots els grups municipals la seva adhesió i suport a tot un conjunt de propostes per "fomentar la cohesió social i la convivència entre veïns i eliminar la pràctica de confrontació i desprestigi de la ciutat que últimament s'està vivint" va destacar López, qui també va lamentar "l'identificació del fet migratori amb la delinqüència que està duent a terme el PP a Badalona" una identificació que es va qualificar de "xenòfoba" en diverses ocasions. Suports Tant ERC, com PSC, CiU i ICV-EUiA van donar el seu suport al manifest veïnal. Des d'ERC, Mateu Chalmeta va agafar la paraula per explicar que tot el presentat al manifest va en coherència "amb tot allò que nosaltres sempre hem defensat" i es va dirigir al president del PP, Xavier Garcia-Albiol per demanar-li que s'aturi en aquesta política que va qualificar "d'inflamatòria". Per la seva part el president de la coalició ICV-EUiA, Carles Sagués també va demostrar el suport al manifest i va aprofitar per destacar "el despertar dels sectors socials i veïnals que darrerament s'esta portant a terme amb l'objectiu de treballar per Badalona"i va mostrar el seu acord amb un dels punts del manifest "amb la divisió no anirem cap a cap lloc". Des de Convergència i Unió, Ferran Falcó va afegir que tot i que des del partit no son partidaris dels manifestos veïnals que entren amb la dialèctica política, en aquest cas i "donada la singularitat d'aquest manifest de la FAVB" li donen el seu beneplàcit. Pel que fa al PSC, va parlar Francesc Serrano per dir que compten també amb el suport del partit; i per recriminar al PP que "el seu únic argument polític és el de l'ús de la immigració i no pas d'altres polítiques, com propostes d'educació o sanitàries, per exemple". Com era d'esperar des del Partit Popular van rebutjar el manifest i va aprofitar per reafirmar-se amb les seves polítiques i per afegir que seran els ciutadans de Badalona els que jutjaran "si exageren o no la situació".

La FAVB se’n surt i promourà un manifest contra el PP


El Punt Dimecres, 6 d'octubre del 2010

Algunes entitats li reclamen que les actuacions sobre convivència es programin en el marc de la plataforma Badalona Som Tots
El dia 13 es trobaran els dos col•lectius per dissenyar diferents actes

Assistents a l'assemblea convocada per la FAVB, dilluns a la seu de la federació veïnal. Foto: S.M.
La Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) i la plataforma Badalona Som Tots han acordat promoure un manifest ciutadà de denúncia de “l'ús partidista de la immigració que fa el PP” a la ciutat, al qual es podran adherir tant les entitats com els ciutadans a títol individual. Aquesta és la decisió que es va prendre dilluns en una assemblea celebrada a la seu de la federació, en què ningú es va salvar de les crítiques. A la FAVB, se li va retreure que volgués impulsar un manifest al marge de la plataforma Badalona Som Tots, que com a punt de partida ha creat precisament un text a favor de la convivència i la cohesió social. Ja s'hi han adherit més d'un centenar d'entitats, entre elles la FAVB.
Els representants de Badalona Som Tots van haver de sentir per la seva banda com alguns col•lectius els retreien una manca de resposta immediata a les polítiques “incendiàries” del PP, amb el seu líder Xavier Garcia Albiol al capdavant. Els membres del govern local (PSC, CiU i ERC) van escoltar les queixes de veïns perquè no són “prou eficients” a l'hora de combatre l'incivisme que hi ha en alguns barris i fins i tot van ser acusats de “servir l'estratègia en safata” al PP.
El regidor socialista José Antonio Lara va tornar la pilota a les associacions de veïns i va aixecar polseguera quan les va acusar d'haver deixat enrere l'esperit reivindicatiu: “El moviment associatiu no es pot dedicar només a fer festes”. La seva intervenció, que també va aprofitar per fer una crida a la mobilització contra el PP, va ser rebutjada per alguns dels presents. Al PP, no cal dir-ho vist l'objectiu inicial de la convocatòria, li van ploure crítiques pertot arreu.
Enmig d'aquest mar d'acusacions, van haver de transcorre gairebé dues hores perquè els presents acordessin anar tots a l'una i elaborar un manifest centrat exclusivament en el rebuig a les polítiques dels populars. La intenció és disposar del text redactat el proper dia 13, en què estan convocades les entitats presents al Badalona Som Tots. S'espera que en aquesta reunió s'articulin també propostes a favor de la convivència i de la pau als barris.
Dilluns, les poques iniciatives que es van sentir van ser expulsar el PP de tots els fòrums de ciutat (María Gallardo, de CCOO), organitzar unes jornades sobre immigració (Asun García, d'ICV-EUiA) o integrar alguns immigrats en les juntes de les associacions de veïns (Martí Sánchez, president de CDC a Badalona). De tots els presents a la sala, el més crític va ser el representant de l'AV Sant Roc, Enrique Lara, que va repartir a tort i a dret ja que va lamentar l'actitud del PP però també el comportament del govern local, pel fet de “no medir tots els ciutadans amb la mateixa vara”. Aquesta entitat reclama els mateixos drets i deures per a tothom i, amb això, que s'acabi la permissivitat amb tots els centres de culte que són il•legals, inclosos els de la població autòctona.