EL ROM LIMITA LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

DIARI EL PUNT. dissabte, 17 de gener de 2009

Barcelonès Nord. La FAVB exigeix que es freni el ROM perquè limita la participació ciutadana

El popular Miquel Jurado és l'únic regidor de l'Ajuntament que presenta al·legacions al text

SARA MUÑOZ. Badalona
La Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) ha exigit a tots els grups municipals de la ciutat que no aprovin el nou reglament orgànic municipal (el document que, entre altres coses, regula les intervencions ciutadanes als plens) sense considerar les aportacions que farà el moviment veïnal. La federació considera que el text, tal com s'ha aprovat de manera inicial, «limita d'una forma inadmissible la participació ciutadana». El ROM també ha trobat objeccions en el regidor independent del PP, Miquel Jurado, que hi ha presentat una desena d'al·legacions. Els seus companys van votar a favor del ROM.

Hi ha alguns elements que recull el ROM que per a la FAVB són inacceptables. Dilluns la federació veïnal donarà contingut a la moció que vol presentar al ple de final de mes, però el president de la FAVB, Manuel López, ha avançat alguns paràgrafs que les entitats no estan disposades a acceptar. Els principals greuges estan relacionats amb els plens: «Només ens donaran la paraula durant cinc minuts, necessàriament haurà d'intervenir qui l'ha demanada i un mateix tema no s'hi pot tornar a treure fins transcorreguts tres mesos.»

La FAVB entén que el ROM «limita la participació ciutadana» i per això ha enviat una carta a tots els partits en què els insta a no aprovar el document mentre no s'hagi consensuat amb la federació. A banda d'aquestes cinc missives, la FAVB n'ha enviat altres a l'alcalde, Jordi Serra (PSC), i a la regidora responsable de Participació Ciutadana, Paquita Teruel (PSC), en què els insta a consensuar el text. A Paquita Teruel, la FAVB li indica que el ROM preveu modificar dotze articles del reglament de participació ciutadana, cosa que representa «una gran repercussió per a la participació».

La FAVB, però, no serà pas l'única promotora d'al·legacions al ROM. El regidor independent del PP, Miquel Jurado (l'únic edil de tot el ple que, saltant-se la disciplina de vot, no va donar el vistiplau al text), hi ha presentat deu esmenes. Demana, entre altres coses, que les paraules als plens no es limitin a les persones empadronades a Badalona (vol incloure-hi les que hi tenen interessos), que no s'impedeixi la sortida d'un edil del seu grup municipal, que s'afavoreixi la participació ciutadana a les comissions informatives de l'Ajuntament i que no es prohibeixin les «manifestacions de desgrat», sinó només les «insultants o injurioses».

Les al·legacions de Jurado poden portar el PP a una situació incòmoda, ja que, si no s'incloguessin en el ROM, la resta de regidors populars acabarien votant en contra d'una proposta feta per un company de partit. Maritxu Hervàs, representant del PP a la comissió redactora del ROM, ha assegurat que el seu grup pensa mantenir el vot favorable al document. Hervàs creu, però, que la majoria d'interpel·lacions de Jurado «són raonables i assumibles».

El regidor de Govern, Ferran Falcó (CiU), ha garantit que el diàleg «està obert amb tothom», però té la sensació que «la tensió viscuda dins del moviment veïnal (entre Jurado i la FAVB) s'està traslladant al ROM».


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
DIARI EL PUNT. dissabte, 17 de gener de 2009

Barcelonès Nord. No sense la FAVB


Fonts oficials de l'Ajuntament de Badalona van assegurar ahir que el ple municipal no aprovarà de manera definitiva el nou reglament orgànic municipal (ROM) sense debatre'n el contingut prèviament amb la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB). El regidor de l'àrea de Govern, Ferran Falcó, va anunciar que, des de dimecres, la FAVB està convocada per a la setmana que ve.

No hay comentarios: