La moció de la FAVB sobre el «peatge» del port esdevé un text descafeïnat


Diari El Punt. dimarts 24 de juny de 2008

Set associacions se'n desmarquen al·legant que «no es respecta el que es va aprovar en assemblea»


S. MUÑOZ J. GONZALO. Badalona
El govern de Badalona (PSC, CiU i ERC) i ICV-EUiA pretenen aprovar demà, en el ple municipal, la moció que, a proposta de la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB), tracta de la supressió del «peatge» de 60 cèntims que s'abona per travessar el port. El text que actualment s'ha d'elevar al ple, però, és descafeïnat i no recull la contundència amb què es va expressar la direcció de la FAVB en l'assemblea en què es va acordar fer aquest pas. De fet, set associacions de veïns han emès un comunicat conjunt per desmarcar-se del text de la moció, que només acorda sol·licitar a Marina Badalona que busqui solucions.

La moció que actualment hi ha sobre la taula i que estan disposats a aprovar tots els partits menys el PP no recull l'esperit de l'assemblea en què la FAVB va decidir que la primera actuació encaminada a la supressió del «peatge» del port seria comprometre tots els partits polítics en un ple municipal. El president de la federació veïnal, Manuel López, admet que el text que a hores d'ara està en possessió de tots els grups municipals no recull les intencions de l'entitat. El problema és que la FAVB va deixar a les mans del govern la revisió del text, amb la voluntat que es busqués el consens entre els cinc partits amb representació al consistori. Com a resposta, s'han trobat una moció descafeïnada que només parla de «sol·licitar a Marina Badalona que encarregui la recerca de solucions que permetin la permeabilitat del pas de vehicles pel port, fins a l'acabament de les noves infraestructures».

El conseller delegat de Marina Badalona, Juan Felipe Ruiz, ha manifestat en reiterades ocasions el seu desacord amb aquesta proposta, que, segons diu, podria convertir el port en una via ràpida. I ha alertat que, si l'Ajuntament vol eliminar els 60 cèntims que costa travessar la infraestructura, haurà d'assumir-ne el cost que suposa elevar la barrera cada cop que hi passa un turisme. Aquest aspecte, però, no queda recollit en la moció que proposa el govern municipal. És més, el regidor del PP Ramon Riera va revelar en la darrera sessió que l'Ajuntament deu 52.000 euros a Marina Badalona per les targetes que fan servir els veïns que viuen a la banda de Sant Adrià. En la moció, l'Ajuntament es mostra predisposat a col·laborar en l'adopció de mesures, però sempre que «siguin tècnicament possibles i econòmicament raonables per a l'administració municipal». La moció queda lluny de les intencions manifestades per CiU, ERC i ICV-EUiA.

El to en què s'ha redactat el text ha provocat la reacció de set associacions de veïns de Badalona, que s'han desmarcat de la proposta perquè «en cap moment parla de la supressió del peatge tal com es va acordar en l'assemblea de la FAVB», sinó de «sol·licitar a Marina Badalona que estudiï la manera de buscar solucions que permetin la permeabilitat del pas de vehicles». Són les entitats de Can Claris, Lloreda, Can Solei, Sant Antoni de Llefià, Pep Ventura, Sant Crist de Can Cabanyes i Canyadó. Totes insten la federació a «continuar la campanya prevista» i confien que la junta directiva de l'entitat «prengui la paraula en el ple i deixi clara quina és la proposta del moviment veïnal».

El president de l'AV Canyadó, Pedro Jesús Fernández, reclama un compromís que garanteixi que al setembre es podrà circular lliurement pel port i alerta que el comportament de la direcció de la FAVB en aquest tema «provoca que s'aixequin suspicàcies i desil·lusió».

El president de la FAVB, però, s'ha mostrat confiat que durant el dia de demà s'introduiran canvis en el text. Si no és així, ha avançat que farà una intervenció bastant més dura del que s'endevina en la moció. No descarta els actes reivindicatius anunciats. Demà al migdia s'ha previst una trobada del secretariat de la FAVB per debatre el tema.


No hay comentarios: