Ordenança de civisme


DIARI, EL PUNT dissabte, 12 de gener de 2008

L'ordenança de civisme de Badalona estarà a punt en tres mesos

Algunes entitats demanen que el text incorpori sancions a la prostitució i a practicar sexe al carrer

SARA MUÑOZ. Badalona
El procés de consulta ciutadana respecte al primer esborrany de l'ordenança de civisme continua endavant i haurà culminat a finals de mes. L'àrea de Govern de l'Ajuntament de Badalona, a través de la regidoria de Ciutadania i Convivència, està immersa en la fase de recollida de propostes ciutadanes, entre les quals destaca la petició perquè el text sancioni la pràctica de la prostitució i del sexe en la via pública. També s'han fet arribar al consistori la demanda que els gossos vagin obligatòriament lligats, o que s'especifiqui més, en el capítol de la regulació de les comunitats de veïns, què significa causar molèsties.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona i regidor de l'àrea de Govern, Ferran Falcó (CiU), ha explicat que l'ordenança de civisme podria ser debatuda a l'abril al Consell de Ciutat i, al mes següent, es podria elevar al Ple municipal. El que és del tot segur és que aquest mes de gener culminarà el procés de consulta a les entitats de la ciutat. Ja s'han iniciat les segones trobades amb els consells d'entitats dels diferents districtes i aquesta mateixa setmana regidors i tècnics municipals s'han reunit amb la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB), el Consell de la Gent Gran i la UGT.

Entre les aportacions que s'han fet arribar al consistori, destaca la que ha sorgit del districte sisè, en què es reclama que es prohibeixi exercir la prostitució i que se sancioni la pràctica del sexe a la via pública. Algunes demandes que es repeteixen molt, segons el coordinador de Ciutadania, Martí Sánchez, són la conveniència de «no convertir l'ordenança en un instrument punitiu, sinó apostar per la pedagogia», tot i que paral·lelament, explica Sánchez, «ens reclamen tolerància zero amb alguns comportaments». Així mateix, es convida a reflexionar sobre la necessitat de dotar els ciutadans de determinades eines abans de fer alguna prohibició. És el cas, per exemple, dels elements per penjar cartells, els cendrers a la via pública i els pipicans. També hi ha qui apunta la necessitat de regular els aparells d'aire condicionat que estan suspesos a les façanes, i fins i tot qui suggereix que s'incorpori el control del color de les façanes.

D'altra banda, una bona part de les entitats consultades durant aquest procés demanen que es potenciïn els serveis substitutoris de les sancions. L'Ajuntament ja està negociant amb algunes entitats de la ciutat perquè puguin acollir les persones que incompleixin l'ordenança.

Falcó destaca que la resposta al procés participatiu, al qual s'han d'afegir les aportacions que entitats i particulars fan arribar al consistori a través del web www.badalona.cat, «és fins i tot més bona del que podíem esperar quan el vam engegar». El líder de CiU creu que la societat civil s'hi implica perquè l'ordenança és una eina molt reclamada, però sobretot, en paraules seves, «perquè s'adonen que val la pena prendre part del procediment perquè ens els escoltem».


PERÍODE DE MORATÒRIA
Un cop l'ordenança rebi l'aprovació definitiva del Ple es començarà a aplicar. Martí Sánchez avança que la voluntat és «no sancionar d'inici», sinó deixar un període de moratòria, acompanyat de campanyes educatives, perquè els ciutadans coneguin el text. Les multes arribarien més endavant.

No hay comentarios: